Komory i drzwi chłodnicze/mroźnicze Komora chłodnicza – jest pomieszczeniem szczelnym i odizolowanym od warunków zewnętrznych. Ma zastosowanie w przechowywaniu produktów lub towarów, gdzie terminy przydatności lub trwałość są uzależnione od temperatury przechowywania. Temperatura pomieszczenia, w którym towar jest magazynowany jest niższa od temperatury otoczenia. Przechowuję się w nich warzywa, mięso, ryby, nabiał itp. Komory chłodnicze buduje się z materiałów posiadających wysoki wskaźnik izolacji termicznej. Stosuje się płyty warstwowe z izolacją poliuretanową lub styropianową, które dzięki swojej budowie charakteryzują się wysoką izolacją cieplną. Komory chłodnicze posiadają różnego rodzaju drzwi chłodnicze np. przesuwane, otwierane na bok lub do góry, które również są specjalnie zaprojektowane tak aby nie przepuszczały ciepła do wnętrza komory. Potocznie komory chłodnicze nazywane są „chłodniami”.
W celu uzyskania w komorze chłodniczej temperatury niższej od temperatury otoczenia musi być zainstalowany układ chłodniczy. Układ chłodniczy składający się z chłodnicy powietrza, agregatu chłodniczego, automatyki oraz instalacji chłodniczej i elektrycznej.
|