polaris
Jesteś tutaj: Strona główna Wyposażenie sklepu piekarniczego

Wyposażenie sklepu piekarniczego
Wyposażenie sklepu piekarniczego

 

Najważniejszym elementem składającym się na wyposażenie sklepu piekarniczego są regały do ekspozycji pieczywa. Możliwe są dwa rozwiązania: specjalistyczne regały drewniane lub regały piekarnicze skonstruowane na bazie standardowego regału metalowego, ale wyposażone w dodatkowe element na potrzeby ekspozycji pieczywa.

 

Najpopularniejszym rozwiązaniem jest regał drewniany – jest stosowany głównie w specjalistycznych sklepach piekarniczych bądź w sklepach ogólno spożywczych z wyraźnie wydzieloną częścią piekarniczą. Do małych sklepów, najczęściej z obsługą tradycyjną, stosuje się często rozwiązanie z regałem standardowym, przystosowanym do ekspozycji pieczywa. Można jeszcze napotkać sklepy, gdzie pieczywo jest eksponowane w koszach drucianych, ale to rozwiązanie odchodzi już w przeszłość i występuje już tylko w niewielkich sklepach, głównie osiedlowych (20-30m² powierzchni handlowej). Taki model ekspozycji występuje zazwyczaj tam, gdzie pieczywo jest sprzedawane tylko w godzinach porannych (wtedy jest największy popyt), a potem kosze są usuwane na zaplecze.

Zabudowa drewnianych regałów piekarniczych jest uzależniona przede wszystkim od asortymentu, jaki będzie w nich eksponowany. – Może być to typowy regał na chleb – w tym przypadku przeważają drewniane półki do ekspozycji bochenków – mówi Mateusz Drzymała kierownik ds. sprzedaży z firmy POLARIS –wyposażenie sklepów i gastronomii, chłodnictwo i klimatyzacja z Lubina. – W regale na bułki dominują z kolei kosze. Ten typ regału jest popularny w małych sklepach, gdzie pieczywo sprzedaje się głównie rano – znajomość specyfiki sprzedaży pieczywa podpowiada, że w tym przypadku zazwyczaj dużą część sprzedaży stanowią bułki. Często taki regał jest uzupełniony w dolnej części o wydzieloną przestrzeń na skrzynki, w których przechowuje się zapas bułek. Po sprzedaniu towaru z półek możemy łatwo uzupełnić ekspozycję.

Czym różni się ekspozycja bułek od ekspozycji chleba> Półki na chleb często umieszczone są w regale pod kątem, co pozwala na lepsze eksponowanie bochenków. Na krawędzi półki umieszczony jest „ogranicznik”, który zapobiega wypadaniu pieczywa. Bułki z kolei eksponowane są w głębokich pojemnikach. Często zaopatrzone są one w transparentne pokrywy z tworzywa sztucznego z otworem, przez który sięga klient. Chodzi o to, by ograniczyć dostęp klienta tylko do pewnej części pojemnika. Etykiety cenowe eksponowane są zazwyczaj na listwie cenowej mocowanej na pokrywie z tworzywa sztucznego.

Rzadziej stosowanym, i zdecydowanie droższym rozwiązaniem, jest regał drewniany z wysuwanymi na prowadnicach pojemnikami. Jego zaletą jest umieszczenie pieczywa w zamkniętych pojemnikach, dzięki czemu jest lepiej chronione przed wysychaniem, a także przed dostępem owadów. Z tego względu to rozwiązanie znajduje zastosowanie w cukierniach, gzie służy do przechowywania drożdżówek.

Zazwyczaj regały zaopatrzone są w lustra i oświetlenie. Jeśli regał piekarniczy drewniany stoi w ciągu regałów metalowych, dobrze, by wizualnie nawiązywał do nich, np. miał taką samą wysokość. Do konstrukcji regałów drewnianych najczęściej wykorzystywana jest klejona olchowa. Regał nie jest lakierowany, lecz olejowany (oczywiście za pomocą oleju mającego atest na kontakt z żywnością). Lakierowanie nie jest stosowane, gdyż lakiery łatwe w stosowaniu nie mają atestu na kontakt z żywnością, a te, które go mają charakteryzują się uciążliwą technologią stosowania (wielokrotne nakładanie warstw), a efekt końcowy zazwyczaj nie jest zadowalający – lakier powoduje podnoszenie drobnych włókien drewna. Lakierowanie musiałoby się wiązać z wielokrotnym, naprzemiennym malowaniem i szlifowaniem. Olejowanie natomiast zapewnia bardzo dobry efekt wizualny – regał piekarniczy ma praktycznie wygląd naturalnego drewna, jest tylko nieco ciemniejszy. Taka powierzchnia jest także łatwa do utrzymania w czystości. W trakcie olejowania olej głęboko wnika w drewno, więc nie ma potrzeby częstego odnawiania powłoki. Tańszym rozwiązaniem niż specjalistyczny regał piekarniczy drewniany jest regał zbudowany na bazie standardowego regału metalowego, zaopatrzony w dodatkowe elementy umożliwiające ekspozycję asortymentu piekarniczego. Te elementy to drewniane półki lub pojemniki (analogicznie jak w przypadku regałów specjalistycznych). Otrzymujemy więc podobną funkcjonalność, jak w przypadku specjalistycznego regału, choć efekt wizualny nie jest aż tak korzystny. To dobre rozwiązanie dla sklepów ogólnospożywczych, gdzie ekspozycja pieczywa ogranicza się do jednego-dwóch regałów. Jeszcze bardziej ekonomicznym rozwiązaniem jest umieszczenie bezpośrednio na zwykłych półkach metalowych koszy wiklinowych (do ekspozycji bułek) lub mat wiklinowych (do ekspozycji chleba). Teoretycznie pieczywo mogłoby leżeć bezpośrednio na półce metalowej, ale – po pierwsze – nie jest to rozwiązanie estetyczne, a po drugie – pieczywo szybko zniszczyłoby lakierowaną powierzchnię regału metalowego. Maty lub kosze wiklinowe zapewniają minimum estetyki i funkcjonalności, jednak większość klientów decyduje się już na bardziej zaawansowane rozwiązania.

Rodzaj konstrukcji regałów piekarniczych oczywiści znajduje odzwierciedlenie w ich cenie. Pojedynczy moduł regału drewnianego o standardowej szerokości 1,25 metra znajdujący się w naszej ofercie to koszt około 1200-1300 zł. Regał piekarniczy metalowy z półkami na pieczywo klient może zakupić już za około 450 zł. Natomiast regał piekarniczy drewniany z wysuwanymi półkami kosztuje ok. 2500 zł. Dokładna cena jest uzależniona od konfiguracji regału, ponadto możliwe są aranżacje na podstawie indywidualnego projektu, który może dla Państwa wykonać firma POLARIS – wyposażenie sklepów i gastronomii, chłodnictwo i klimatyzacja z Lubina.


 

Nasza oferta

Realizacje

Galeria

Zaufali nam już:

Partnerzy handlowi

Tel. 76 842 19 56

Sprzedaż ratalna

Godziny otwarcia

Skup urządzeń

Liczba osób online

We have 115 guests online